Liefde? Liefde! L I E F D E !

 

 

‘’When a man loves a woman’ zong Percy Sledge (en liefst ook omgekeerd). Een bekend melodietje voor velen, maar dit omvat wel het belangrijkste... Liefde....twee mensen die van elkaar houden.

 

Nu, hoe leg je dit uit, liefde?!

 

 

Je probeert dit af en toe zoals wij 5 maand geleden in onze trouwgeloften (of binnenkort met Valentijn op een kaartje?) zo goed mogelijk neer te schrijven.
En pas dan besef je pas hoeveel inhoud dit kleine woordje heeft.
Voor ons zijn er verschillende benaderingen:
Liefde is elkaar in het beste daglicht plaatsen, waardoor je groeit als persoon, en als koppel. Elkaars grote kanten belichten en de kleintjes er gewoon bijnemen (en niet verdoezelen, je verandert elkaar toch niet).
Zoals iedereen ook wel weet is liefde ook een werkwoord. Jezelf ‘vollen bak’ smijten voor elkaar in de relatie en erop vertrouwen dat het goed is.
Zo bouwen wij ook letterlijk en figuurlijk elke dag aan onze toekomst.
Samen bakstenen mengen, muren isoleren, ... en… op tijd en stond de tijd nemen voor elkaar en de momenten samen niet als vanzelfsprekend nemen.
Inzet is dus een sleutelwoord en dit moet van binnenuit spontaan aanwezig zijn. Zo gaan liefde en respect voor ons hand in hand.
De liefde verandert ook, net als wij als persoon ook veranderen. Ze verandert in intensiteit en in beleving, ze viert hoogdagen (bvb op onze trouwdag) en er zijn momenten dat ze rustig op de achtergrond blijft.
Zoals je merkt is het ook voor ons moeilijk om een duidelijke beschrijving van de liefde te geven. Je weet dat je elkaar graag ziet als koppel (want we hebben het hier niet over de andere soorten liefdes), maar het verwoorden is toch nog iets anders.
Af en toe is het wel eens nodig om er bij stil te staan (bvb op Valentijn?), maar het voornaamste is dat je het gewoon voelt.
Misschien nog één poging om af te sluiten....Liefde kun je pas geven als je het eerst aan jezelf geeft. Vervolgens kun je het aan anderen geven en daarna komt het vanzelf weer jouw kant op (quote van Arthur Japin).

 

 

Mike en Sarah Wijchers-Mennes